Ga naar de inhoud
Home » Sprekers deel / kennissessies

Sprekers deel / kennissessies

Goed nieuws! Ons programma wordt momenteel flink uitgebreid en verbeterd. Binnenkort komt er een update met aanwezige bedrijven en onderwerpen van de kennisssessies die uw ervaring nog beter zullen maken. Houd ons in de gaten voor meer informatie!

Er zijn 3 rondes met deelsessies. Je krijgt een personlijke uitnodiging na aanmelding om je voorkeur door te geven voor de sessies per ronde.

Kennis /deelsessies


Klimaatverandering vergt een nieuwe aanpak van aanplant en nazorg van bomen

Spreker: Nationale Bomenbank – Laurens Lingen

Door klimaatverandering komen er meer aanhoudend droge zomers. Aanplant van bomen in Nederland gaat nu al gepaard met een te grote uitval. Dat zal zonder maatregelen niet verminderen. Welke maatregelen zijn mogelijk en hoe draagt een geoptimaliseerd nazorgsysteem bij aan minimale uitval?

Tuinarchitectuur


Spreker: Levi Dam

Deze lezing gaat over mijn persoonlijke blik op de huidige tuinarchitectuur. Ik zal het ontwerpproces uitleggen dat ik hanteer en voorbeelden laten zien van tuinontwerpen en gerealiseerde projecten. Ook zal ik kort ingaan op de verschillende type ontwerpers die er in onze branche werkzaam zijn. Voornamelijk interessant voor huidige studenten! 

Functioneel groen van Boot & Dart


Spreker: Margareth Hop

Wat maakt een plant eigenlijk functioneel voor openbaar groen?
Robuust en onderhoudsvriendelijk zijn natuurlijk, maar tegenwoordig komen daar nog heel wat eisen bij, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat en biodiversiteit.
Kom kijken naar het nieuwste sortiment, ook uit eigen veredeling.

Als je een bloem hebt geproefd, vergeet je de naam nooit meer!’

Spreker: Floral Touch – Anna Koster

Eetbare bloemen zijn de fleurige reclameborden in de trend van duurzaamheid, biodiversiteit en de toenemende interesse voor de eetbare tuin.

Maar hoe krijg je mensen zover dat ze iets uit de (nieuwe) tuin, plantsoen of in het wild gaan plukken en dat dan ook gaan proeven? Op een veilige manier?

Je leert het “wat, hoe en waarom” tijdens deze workshop met lekkere, mooie en prikkelende bloemsoorten. Kom proeven en vanaf morgen eet iedereen uit je hand!

Hittestress en hitteadaptatie

Spreker: Gemeente Koggenland – Sandy Pauw

Deze presentatie gaat over klimaatverandering en dan specifiek hittestress en hitteadaptatie: de manier waarop we ons kunnen aanpassen om minder last te hebben van toenemende hitte. Welke risico’s brengt meer hitte in de zomer met zich mee? Hoe kunnen we de kwetsbare mensen tegen hittestress beschermen? Welke maatregelen kunnen we nu al treffen om ons aan te passen aan steeds hetere zomers en hoe pakken we dat aan? Hoe werken we met elkaar samen om op tijd de goede maatregelen toe te passen?

De slimste oplossing is: GROEN

Spreker: Stichting Steenbreek – Niek Heijboer

Onze leefomgeving verandert in een snel tempo: plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. De slimste oplossing is: GROEN. Het zorgt ervoor dat water weer in de bodem zakt, de temperatuur in de stad tempert, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren weer een leefgebied vinden, het bodemleven verbetert en mensen zich prettiger en gezonder voelen.

Stichting Steenbreek is een landelijke kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. Ze werkt samen met aangesloten gemeenten, provincies, waterschappen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen en andere  maatschappelijke organisaties.

In deze kennissessie presenteren we een aantal inspirerende groene plekken. Daarna gaan we op basis van de vier Steenbreek kernthema’s: biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid interactief op zoek naar wat groen kan betekenen voor de uitdagingen van deze tijd.

Hoveniers van de Toekomst

Spreker: CNV – Matthieu van Laar

Als student ben JIJ de Hovenier van de Toekomst! Tijdens je opleiding heb je al veel ervaring opgedaan en misschien voel je al wel dat je klaar bent voor het werkende leven. Toch komt er best wat kijken bij de stap van student naar werknemer. Wat is bijvoorbeeld een cao? Op hoeveel vakantiedagen heb je recht? Hoe werkt het jaarurenmodel? Hoeveel ga je verdienen en heb je hier invloed op? Dit soort vragen komen aan bod tijdens de kennissessie Hoveniers van de Toekomst. Deze kennissessie is speciaal voor studenten en starters.

Stinze bollen & De Bonte berm

Spreker: JUB Holland – Robbert Uittenbogaard

Biodiversiteit en ecologisch beheer is in de stedelijke omgeving steeds belangrijker! Om de biodiversiteit te vergroten én een lange bloeitijd te garanderen is het concept de Bonte Berm ontwikkeld, gericht op kruidenrijke vegetaties. In deze kennissessie zullen we ingaan op de toepassing hiervan en het toepassen van stinze bollen.

Vergroenen en Biodiversiteit Gezonde Stad

Spreker: Stadswerk072  – Paul Weidema

Paul Weidema, Senior Projectleider bij Stadswerk072 en Ambassadeur van de Leefbare Stad won in 2022 de prestigieuze internationale Green Cities Europe Award.

De jury oordeelde dat Alkmaar een voorbeeld is voor iedere Europese Stad hoe om te gaan met vergroenen en biodiversiteit: https://award.thegreencities.eu/award-2022/

Een ‘niet lullen, maar poetsen’ werkwijze, ‘Quick-Win’ benadering, waaronder het toepassen van ‘Pocket Parcs’, heeft zowel Nationaal als Internationaal de aandacht. Zo bracht de prijs Paul naar Parijs, Padua en Antwerpen en tal van locaties in Nederland. Zijn inspirerende lezingen zijn een aanslaand succes waarin hij verteld, middels diverse praktijkvoorbeelden, hoe Alkmaar te werk gaat.

Drône toepassing 3D

Spreker: Vonk / Geodirect – Ruud Delis

Landmeten met een drone biedt een enorm potentieel voor de Groene ruimte. Met een drone is het mogelijk om topografische metingen uit te voeren met dezelfde kwaliteit als metingen met conventionele apparatuur. En dat in slechts een fractie van de tijd. Inmeten met een drone is tot maar liefst vijf keer sneller. Dit verhoogd de efficiëntie en reduceert de kosten aanzienlijk. Daarnaast is de data vele malen rijker en krijgt u een veel beter beeld van de werkelijkheid.
Daarbij biedt het met de juiste software tot mooie 3D

Inheems – uitheems ? Welke soorten vaste planten zijn geschikt voor toepassing

Spreker: Lageschaar Vaste Planten – Laurens Lageschaar

Het beplantingsconcept Zorgeloos Groen

Spreker: Toft Ontwerp – Jessica Cundall

Het beplantingsconcept Zorgeloos Groen biedt een alternatief aan voor ‘saai’ openbaar groen. We leggen de focus op beleving, biodiversiteit en makkelijk onderhoud, en deze thema’s komen aan bod tijdens de kennis sessies.

Voedselbos

Spreker: Voedselbos – Cees Kooy

Meerwaarde van licht

Spreker: In-lite Outdoor Lighting – Marco Feenstra

Iedereen in overtreding!

Spreker: Natuurlijk Jo! – Jolanda Bakker

Zorgvuldig handelen, dat is dus gewoon een goed idee. Voor de natuur, én voor jezelf.”


  • Neem deel aan verschillende rondes met interactieve sessies.
  • Bezoek het inspiratieplein waar vakgenoten hun kennis en producten tonen.
  • Bezoek het onderwijsplein, ga in gesprek met studenten en docenten, en versterk de band tussen onderwijsinstellingen en de groene sector.
  • Behaal licentiepunten (ETW, ETT, Omgevingswet (Wet natuurbescherming)).
  • Neem deel aan een rondleiding door het nieuwe schoolgebouw, begeleid door studenten die hun projecten en ervaringen delen en vertellen over de mogelijkheden van het gebouw, het meetingpoint, masterclasses, etc
  • Bekijk korte presentaties van educatieve initiatieven en innovatieve projecten door studenten en docenten.